Over de beiaard

De beiaard (ook wel klokkenspel of carillon genoemd) is het muziekinstrument voor de lage landen.

In de gotische Domtoren hangt een 50 klokken tellende beiaard. De beiaard bevindt zich in het achtkant op 80 meter hoogte in een fraaie houten klokkenstoel. De kern van de Dombeiaard bestaat uit 33 klokken die in 1663/1664 zijn gegoten door de gebroeders Hemony. Het bereik van het huidige carillon beslaat 4 octaven. 

De aandrijving van de speeltrommel is sinds 1996 mechanisch door middel van een kanonsloop die elk uur elektrisch wordt opgewonden. Het ‘startsein’ voor de speeltrommel wordt mechanisch gegeven door het uurwerk van de Domtoren dat ruim 30 meter lager in de toren staat opgesteld. De speeltrommel heeft 24.750 gaten.

Sinds september 2011 is Malgosia Fiebig de 27e stadsbeiaardier van Utrecht. Zij is ook beiaardier in Nijmegen. Zij studeerde aan de Muziek Academie van Gdansk, alwaar zij Master of Music behaalde voor orgel en koordirectie. In 2004 verhuisde ze naar Nederland en behaalde een jaar later een Bachelor of Music in Carillon Performance met Arie Abbenes bij de Nederlandse Beiaardschool. Ze studeerde af als Master of Music in juni 2007 met Frans Haagen en Henk Verhoef. Ze behaalde reeds verscheidene eerste prijzen bij internationale beiaardcompetities en gaf beiaardconcerten in heel Europa, Curaçao en de VS.

Hieronder staat een interview van muziekjournalist Merijn Kerkhof (Volkskrant) met Malgosia Fiebig  (22 december 2016).