Ontdek het Domplein

2000 jaar geschiedenis

Ontdek op het Domplein 2000 jaar Utrechtse geschiedenis. Van een Romeins fort naar een levendig plein vol erfgoed en ontmoetingen.

Domplein Highlights Tour

Ga op een onder- en bovengrondse ontdekkingstocht langs de 2000 jaar oude geschiedenis van Utrecht. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht, evenals de roemrijke middeleeuwen. Luister naar de spannende verhalen en bewonder de archeologische schatten. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en ontdek hoe het huidige Domplein is ontstaan in DOMunder, bezoek het keizerlijk Paleis Lofen waar Utrecht 900 jaar geleden stad is geworden, ga omhoog de Domtoren in, het icoon van de stad en leer de verborgen verhalen van de Domkerk kennen.

Boek hier je ticket(s)

Gratis stadstour met virtuele gids

Met een virtuele gids de geschiedenis van het Domplein ontdekken? Laat je rondleiden over en rondom het Domplein door virtuele gids Robin. In de stadstour ‘Het verhaal van het Domplein’ loodst hij je mee door 2000 jaar geschiedenis dat met behulp van augmented reality tot leven wordt gewekt. Download de Wintor-app in jouw appstore en ontdek op jouw eigen tempo en wanneer je wilt dit bijzondere verhaal.

AR tour

Zolderrondleiding Domkerk

Tijdens de rondleiding ‘Geheimen van de zolder’ start je in de gotische Domkerk, waarna je met een speciaal getrainde gids de wenteltrap naar boven neemt en de verborgen zolders bezoekt. En als het goed weer is ga je het dak op! Met een prachtig uitzicht over de Pandhof, de waterspuwers en de Domtoren.

Boek hier je ticket(s)

Geschiedenis in vogelvlucht

Het Domplein markeert de oorsprong van Utrecht. Of Traiectum, zoals de Romeinen de stad noemden. Hier is duizenden jaren bewogen geschiedenis letterlijk tastbaar. Ontdek cultuur, erfgoed, religie en wetenschap óp en ónder het Domplein: van Romeins fort naar religieus centrum in de middeleeuwen naar de ontmoetingsplek van nu.

Op het Domplein stichtten de Romeinen 2000 jaar geleden de basis voor Utrecht langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op deze fundamenten bouwt de heilige Willibrord drie eeuwen na het vertrek van de Romeinen een kerk. Utrecht groeit uit tot het religieuze centrum in de Noordelijke Nederlanden. De stad staat in bloei en rondom de gotische Domkerk doemen het keizerlijk Paleis Lofen, de Domtoren en andere kerkgebouwen op.

Wilibrord Utrecht, Domplein

Aan de religieuze bloei komt in de zestiende eeuw een eind wanneer woedende menigten de kerken binnenstormen tijdens de beeldenstorm. Versieringen, beelden en zelfs hele kerkgebouwen worden afgebroken, waaronder de kerk van St. Willibrord.

Beeldenstorm

Een eeuw later, in 1674, raast er weer een storm over het land, maar dan in de vorm van een verwoestende tornado. Het middenschip van de Domkerk stort in en er ontstaat een gat tussen de Domtoren en de kerk. Pas in de negentiende eeuw worden de ruïnes van het ingestorte schip opgeruimd: het Domplein ontstaat. De waardering van historische monumenten neemt toe en zowel het Domplein als de Domtoren krijgen een grondige restauratie. Wat ooit een woud van kerken was, is uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek, waar het Tour de France-peloton overheen fietste, waar je de historie kunt voelen en waar je stilte vindt in de drukte.

Storm