Ontdek het Domplein

2000 jaar geschiedenis

Utrecht kent 2000 jaar geschiedenis. En al die tijd vormt het Domplein het kloppende hart. Gelegen aan de voet van de hoogste kerktoren van Nederland, de Domtoren.

In vogelvlucht

Het Domplein markeert de oorsprong van Utrecht. Of Traiectum, zoals de Romeinen de stad noemden. Hier is duizenden jaren bewogen geschiedenis letterlijk tastbaar. Ontdek cultuur, erfgoed, religie en wetenschap óp en ónder het Domplein: van Romeins fort naar religieus centrum in de middeleeuwen naar de ontmoetingsplek van nu.

Op het Domplein stichtten de Romeinen 2000 jaar geleden de basis voor Utrecht langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. Op deze fundamenten bouwt de heilige Willibrord drie eeuwen na het vertrek van de Romeinen een kerk. Utrecht groeit uit tot het religieuze centrum in de Noordelijke Nederlanden. De stad staat in bloei en rondom de gotische Domkerk doemen het keizerlijk Paleis Lofen, de Domtoren en andere kerkgebouwen op.

Wilibrord Utrecht, Domplein

Aan de religieuze bloei komt in de zestiende eeuw een eind wanneer woedende menigten de kerken binnenstormen tijdens de beeldenstorm. Versieringen, beelden en zelfs hele kerkgebouwen worden afgebroken, waaronder de kerk van St. Willibrord.

Beeldenstorm

Een eeuw later, in 1674, raast er weer een storm over het land, maar dan in de vorm van een verwoestende tornado. Het middenschip van de Domkerk stort in en er ontstaat een gat tussen de Domtoren en de kerk. Pas in de negentiende eeuw worden de ruïnes van het ingestorte schip opgeruimd: het Domplein ontstaat. De waardering van historische monumenten neemt toe en zowel het Domplein als de Domtoren krijgen een grondige restauratie. Wat ooit een woud van kerken was, is uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek, waar het Tour de France-peloton overheen fietste, waar je de historie kunt voelen en waar je stilte vindt in de drukte.

Voor de volledige Domplein beleving moet je naast de Domtoren ook zeker de volgende twee highlights bezoeken:

DOMunder

Daal af onder het Domplein en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht langs de 2000 jaar oude geschiedenis van Utrecht. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht, evenals de roemrijke middeleeuwen. Pak de slimme zaklamp, luister naar de spannende verhalen en bewonder de archeologische schatten. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en ontdek hoe het huidige Domplein is ontstaan.

Boek hier je (combi)ticket

DOMunder

Domkerk

De monumentale Domkerk is het stralende middelpunt van het Domplein. Ooit was deze bijzondere gotische kerk een stuk groter en door een groot middenschip verbonden met de Domtoren. De geschiedenis heeft diepe sporen achtergelaten zoals de instorting van het middenschip en de beeldenstorm. Toch blijft de Domkerk een indrukwekkend bouwwerk. In de kerk staan een aantal rijk versierde grafmonumenten. De Domkerk heeft haar functie als kerk nooit verloren en is dagelijks te bezoeken voor een rondleiding, of een moment van stilte en bezinning.

Domkerk Pandhof

Boek een combinatie tour

Combineer een bezoek aan de Domtoren met bezoek aan DOMunder! Ontdek 2000 jaar Domplein van onder tot boven in 60 minuten. Je bezoekt de opgraving van DOMunder onder het Domplein en gaat aansluitend met de lift of trap de Domtoren op.

Direct boeken