Activiteitenprogramma 1 augustus

Ben je er ook bij op donderdag 1 augustus? Die dag staan we op het Domplein stil bij de grote storm die in 1674 het middenschip van de Domkerk deed instorten. Scroll snel naar beneden voor het hele programma of open het programmaboekje hier.
Alle activiteiten, behalve de bierproeverij, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud!

Van tornado tot valwind

Op 1 augustus 1674 is het benauwd en dreigend weer in Utrecht. Rond acht uur ’s avonds barst een zwaar onweer los, en binnen drie kwartier ligt een groot deel van de stad in puin. Veel kerktorens zijn verwoest en het middenschip van de Domkerk stort in – maar de Domtoren blijft staan. Hoe kan dat? Lange tijd werd gedacht aan een tornado, maar een recente reconstructie van het KNMI geeft eindelijk duidelijkheid over het weerfenomeen dat zoveel schade aanrichtte.

Kruiwagentour: In de sporen van de storm

Ga mee met de kruiwagentour en ontdek wat de gekleurde stenen in het Domplein nu eigenlijk betekenen. Gebruik oude en nieuwe kaarten om samen met de gids de geschiedenis van het plein weer in elkaar te puzzelen.

In het oog van de Storm

Dichterbij de storm kun je niet komen. Stap in de container op het Domplein en ervaar het Schrickelick Tempeest alsof je er zelf bij bent.

lezing: ’t Schrickelick Tempeest

Spreker Biem Lap neemt je in de Domkerk mee in het verhaal achter ’t Schrickelick Tempeest. Wat voor storm was het? Welke schade werd er aangericht in Utrecht? Wat weten we van het instorten van het middenschip van de Domkerk. Krijg antwoord op deze en vele andere vragen op 1 augustus.

Hoofdstuk 21

Met Stad in de storm schreef Thea Beckman een wervelende roman over de jaren 1672-1674 in Utrecht en de grote storm die over de stad trok. Het boek is nog altijd populair bij jong en oud. Kom in de Domtoren luisteren naar hoofdstuk 21, waarin de Domkerk bulderend omvergeblazen wordt.

Stormwandeling met het Gilde

De storm van 1674 richtte veel schade aan in Utrecht. De gevolgen zijn nog steeds goed in het straatbeeld zichtbaar. Loop mee met een gids van Gilde Utrecht en ontdek de verborgen sporen van de storm in de stad.

Meer informatie

De storm is gaan liggen

In de sfeervolle Domkerk kun je ’s avonds liggend genieten van een bijzonder orgelconcert op het majestueuze Bätz-orgel. Jan Hage speelt muziek rond het thema ‘De storm is gaan liggen’, met werken van o.a. Bach, Satie en Messiaen. Neem je matje of luchtbed mee en sluit af met een slaapmutsje na afloop.

Meer informatie

Ambachtsdemonstraties

De Domkerk trotseert al eeuwen weer en wind, en ook vandaag zijn vakbekwame ambachtslieden onmisbaar voor het behoud van kerk en toren. Op 1 augustus kun je kennismaken met eeuwenoude ambachten als glas-in-lood, houtbewerking en beeldhouwen. Stichting Erfgoed Ambachten Domplein maakt deze bijzondere demonstraties mogelijk.

Audiotour: Tempeest tastbaar

Ben je al bekend met de Utrecht Time Machine? Met deze app kun je allerlei verhalen in jouw buurt ontdekken. In samenwerking met Het Utrechts Archief en het KNMI hebben ze een speciale audiotour gemaakt over de grote storm: Tempeest Tastbaar.

Meer informatie

Beiaardconcert: Stilte voor de storm

Tijdens het wekelijkse beiaardconcert op vrijdagavond neemt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig je mee in een muzikaal onweer, met een repertoire vol stormachtige klanken. Dankzij de Utrechtse Klokkenspel Vereniging kun je op een speciaal ingerichte luisterplek volop genieten van de vijftig carillonklokken van de Domtoren.

Een nieuw middenschip?

Nadat het middenschip van de Domkerk in 1674 is ingestort is het nooit herbouwd. Hoewel er in de geschiedenis wel verschillende plannen voor zijn gemaakt, is het nooit uitgevoerd. Hoe zou jij vandaag de dag het middenschip vormgeven? Laat je creativiteit de vrije loop, alles kan! De mooiste en eigenzinnigste ontwerpen maken kans op vrijkaarten voor één van de locaties op het Domplein.

Meer informatie

Familieavond in de Domkerk

Deze zomer staat de familierondleiding in het teken van de storm die 351 jaar geleden de Domkerk deels verwoestte. Op deze speciale avond is de kerk open voor jullie. We ontdekken samen wat er in 1674 gebeurde – met al je zintuigen: kijken, luisteren, doen, voelen, ruiken én proeven (er is iets lekkers en te drinken inbegrepen).

Meer informatie

Ingmar Heytze draagt voor

Ingmar Heytze – jarenlang stadsdichter van Utrecht – neemt je mee naar het hart van de Domstad. Met zijn gedicht Herbouw, beschrijf hij tegelijkertijd de geschiedenis en de ziel van het Domplein. Laat je vandaag meevoeren door zijn zinnen in de Domkerk.

Kom graven!

Onder het Domplein liggen vele schatten verborgen en bij de opgravingen van DOMunder zijn er vele bijzondere vondsten gedaan. Op 1 augustus kun je in de huid van een archeoloog kruipen. Wat voor schatten graaf jij op?

Maak je eigen glas-in-lood

Wat vind jij van de kleuren en vormen in het glas-in-lood? Heb je thuis ook zulke mooie ramen? Op het Domplein kun je op 1 augustus je eigen glas-in-lood raam maken van papier. Je raam kan je daarna mee naar huis nemen om een mooi plekje te geven.

Reprise: STORM!

Herbeleef de presentatie STORM! van Het Utrechts Archief. Acht archiefstukken vertellen het verhaal van 1 augustus 1674. De levensgrote reproducties van de beroemde tekeningen van Herman Saftleven wekken de ravage bij de Domkerk tot leven. De reproducties zijn tijdens Het Domplein loopt storm opnieuw te bewonderen in de Domkerk zelf.

Meer informatie

Tegenwind

Laat je omverblazen door de energie en muziek van Straatorkest Tegenwind. Deze enthousiaste vereniging brengt leven en vrolijkheid naar het Domplein.

Meer ontdekken van het Domplein?

Op 1 augustus kun je alle locaties ook met een rondleiding bezoeken

Meer ontdekken van het Domplein?

Op 1 augustus kun je alle locaties ook met een rondleiding bezoeken

Domtoren

Hét icoon van Utrecht
Meer info
Lees meer over Domtoren

Paleis Lofen

Ontdek het verborgen paleis
Meer info
Lees meer over Paleis Lofen

DOMunder

Ondergrondse ontdekkingstocht
Meer info
Lees meer over DOMunder