Van Dom tot steengoed

De Domtoren stond van 2019 tot en met 2024 in de steigers voor de restauratie.  Het project ‘van Dom tot steengoed’ zorgde ervoor dat zoveel mogelijk stukjes van de Dom, hoe klein ook, hergebruikt werden.

Over het project

Utrecht is een creatieve makersstad. Met blik op de toekomst en met duurzame ambities. Utrecht is ook een historische stad, met de Domtoren als icoon. Het project ‘Van Dom tot steengoed’ verbond geschiedenis en toekomst. Al het restmateriaal dat vrijkwam bij de restauratie van de Domtoren kreeg een nieuwe bestemming. Want de stenen van de Domtoren hebben niet alleen een materiaalwaarde maar ook een culturele, historische en emotionele waarde, ze zijn immers afkomstig van de Dom.

 

Hergebruik stukjes Domtoren

Op innovatieve wijze werd de Domtoren aan de volgende generatie doorgegeven en kreeg iedereen de kans om in wat voor vorm dan ook een steentje bij te dragen aan de restauratie van de trots van Utrecht. Geen stukje Domtoren ging verloren, passend bij de tijd van nu. ‘Van Dom tot steengoed’ liet het restmateriaal op drie manieren voortbestaan: verkoop & veiling, ideeënwedstrijd en circulaire projecten.

Resultaten

Tastbare en zichtbare resultaten van hoe we het restmateriaal kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Zo wordt nog steeds de circulaire mini Domtoren verkocht in de webshop, gemaakt met stukjes steen die zijn vrijgekomen tijdens de restauratie. Ook pronkt in het Máximapark een kunstwerk gemaakt van ornamenten van de Domtoren, zie foto hiernaast.

Partners & sponsoren

Het project ‘Van Dom tot steengoed’ werd mede mogelijk gemaakt door onze partners, zowel op organisatorisch financieel als logistiek. Zo hielpen ze elk stukje Domtoren voor Utrecht te behoude, boden ze iedereen een stukje Domtoren te bemachtigen en droegen ze bij aan de circulaire doelstellingen van de stad.