Storm > 1721 - 1821

1 augustus 1674, een rampzalige dag voor Utrecht. Een vernietigende storm legde in minder dan een uur een groot deel van de stad in puin. Huizen werden verwoest, kerken beschadigd en torens omvergeblazen. De impact van de storm op de stad was enorm, het zou lang duren voordat Utrecht herstelde van deze schok. De storm kwam bovenop een toch al rampzalige periode voor de stad, een paar jaar eerder had de Franse overheersing de stad bankroet achtergelaten. Dat de Domtoren de storm doorstond, mag een wonder heten. Het aanzien van de toren en kerk veranderde echter voorgoed: ze werden definitief van elkaar gescheiden. Met recht was dit een stormachtige eeuw voor zowel de toren als de stad.

Lees meer over het rampjaar

Wijkvideo: Wijk C

Ter ere van de zeven eeuwen van de Domtoren, gaan we in zeven maanden naar zeven wijken in Utrecht voor mooie verhalen! In september staat het thema 'Storm' centraal. Tijdens de zomerstorm van 1674, is niet alleen de Domkerk ernstig beschadigd, maar ook de Jacobikerk in Wijk C. Corrie vertelt ons hier meer over!

Wist je dat 26 maart 1657

de sterfdag was van de beroemde Dombeiaardier Jacob van Eyck? Hij was vanaf zijn geboorte blind, maar ontwikkelde zich toch tot een expert op het gebied van klokken en carillons! Hij was zelfs een van de eerste beiaardiers van de Domtoren. Op het Domplein werd in 2007 een plaquette aangelegd om hem te eren.

De verwoestende zomerstorm van 1674

Rob Groenland is metereoloog en onderzoeker bij het KNMI en vertelt ons hoe we nu weten wat er op die beruchte 1 augustus 1674 gebeurde.