Religie > 1621 - 1521

De 16e eeuw werd getekend door de beeldenstorm (1566) en in de zomer van 1580 ging Utrecht over op de reformatie en werd de stad protestant. De Domtoren- en kerk waren het centrum van de katholieke macht in de Lage Landen. Door de reformatie implodeerde de katholieke kerk en daarmee ook de rol en betekenis van de stad zelf. De Domtoren was niet langer het symbool van de machtige katholieke bisschop. Inmiddels heeft de Domtoren een volledig andere betekenis en is de toren uitgegroeid tot hét symbool van de stad. De religieuze betekenis heeft plaatsgemaakt voor een gevoel van trots onder de inwoners van Utrecht. De Dom is naast historisch monument ook (maatschappelijk) podium en plek waar mensen samenkomen en verwondering de boventoon voert.  

Meer over de geschiedenis van de Dom

Wijkvideo: Kanaleneiland

Ter ere van de zeven eeuwen van de Domtoren, gaan we in zeven maanden naar zeven wijken in Utrecht voor mooie verhalen! In september staat het thema 'Religie' centraal. De iconische Dom is een symbool van de stad. Wat zijn nog meer symbolen in de stad? Halit vertelt ons over de Eyup Sultan Moskee in Kanaleneiland.

Wist je dat op 9 januari 1522...

de eerste en enige Nederlandse paus werd gekozen? Adrianus VI werd uiteindelijk op 31 augustus 1522 in Rome uiteindelijk tot paus gewijd. Maar zijn pausschap was van korte duur; anderhalf jaar later op 3 augustus 1523 overleed hij.