Juni - Behoud (1921-2021) - Ontdek wat er deze maand te doen is!

De komende zeven maanden vieren we het 700 jarig jubileum van de Domtoren en tellen we af naar de 900ste verjaardag van de stad Utrecht. In juni trappen we af en gaan we een eeuw terug in de tijd: 1921-2021. Deze eeuw staat in het teken van 'Behoud', oftewel de drie grote restauraties. Momenteel zitten we in de derde grote restauratie en is de Dom tot eind 2024 ingepakt. Activiteiten en gebeurtenissen staan deze maand dan ook in het teken van onderhoud, circulairiteit en toekomst. Vier met ons mee en kijk hieronder voor de activiteiten, verhalen en meer informatie over de restauratie! 

 

Behoud > 2021 - 1921

De Domtoren is niet weg te denken uit onze stad. Toch was het niet vanzelfsprekend dat hij de 700 jaar zomaar ongeschonden doorstond. Pas de laatste 100 jaar is er structureel voor gezorgd dat de toren behouden blijft voor Utrecht. Na een eerste grote restauratie (1901-1931) en een tweede, kleinere (1972-1974), wordt de toren nu voor de 3e keer gerestaureerd. Het doel is om de Domtoren voor de komende 50 jaar te vrijwaren van groot onderhoud. En daarna? Onderhoud en restauraties zullen ook in de toekomst altijd nodig blijven. Zo kunnen ook volgende generaties genieten van de trots van onze stad.

Meer over de restauratie

Bekende Utrechter: René de Kam

Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam én schrijver van het boek De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad vertelt over de bijzondere eerste steenelgging van de Domtoren en het belang van restauratie.

Wist je dat op 5 juli 2015...

de Tour de France onder de Domtoren doorkoerst? In dat jaar startte de Ronde van Frankrijk in Utrecht en werd het peleton door duizenden mensen onthaald op het Domplein. 

Foto: Victor van Werkhooven

De wijk in: Leidsche Rijn

Deze maand zijn we in Leidsche Rijn! Waar we bewoners vragen hoe zij denken over de bouw van een gebouw in hun wijk dat hóger wordt dan de Domtoren.