Groei > 1421 - 1321

We zijn aanbeland aan het begin; de eeuw waarin de bouw van de toren begon. Vanaf de eerste steenlegging in 1321 tot de voltooiing in 1382 groeide de toren uit tot de hoogste kerktoren van ons land. En met de toren, groeide ook Utrecht verder. Mede dankzij de macht van de kerk, ontwikkelde Utrecht zich tot de belangrijkste stad van de Noordelijke Nederlanden en de splinternieuwe toren was daarvan het ultieme (macht)symbool. Daarom dat we zeven eeuwen Domtoren afsluiten met het thema: groei!

Alles over de bouw van de Dom

Wijkvideo: Merwede

Ter ere van de zeven eeuwen van de Domtoren, gaan we in zeven maanden naar zeven wijken in Utrecht voor mooie verhalen! In december staat het thema 'Groei' centraal. Nadat de Dom uitgroeide tot de hoogste kerktoren van Nederland, is Utrecht ook door blijven groeien. En nog steeds! In de splinternieuwe wijk Merwede spreken we de kersverse bewoners Eva en Joost.

Wist je dat op 9 mei 1320...

een beslissing werd genomen die de huidige indeling van het Domplein sterk beïnvloed heeft? De architecten van de toren moesten tijdens de bouw namelijk rekening houden met de bestaande, omliggende bebouwing, waarvan er in de 14de eeuw nog veel meer was dan nu – huizen, maar ook verschillende kerken. Om rekening te houden met de buren, is op 9 mei 1320 een regeling getroffen aangaande de perceelgrenzen. Die mochten alleen overschreden worden voor werkzaamheden aan de noordkant van de Domkerk (de kant van de huidige VVV). Met het spannen van een koord werd de grens duidelijk gemaakt. Later moesten de afspraken er nog meerdere keren bijgehaald worden. De Rijdende Rechter avant la lettre!