Inclusiviteit > 1821 - 1721

De Domtoren voor alle Utrechters en Utrechtenaren? Eeuwenlang was het tegendeel waar. Gebouwd als machtssymbool van de Utrechtse bisschop, was de toren lange tijd het privédomein van de geestelijke elite. Maar toen de toren na de storm van 1674 gescheiden werd van de kerk, werd het een plek waar ‘sodomieten’ (homoseksuele mannen) in het geheim samenkwamen. Rond 1830 kwam hier abrupt een einde aan toen de torenwachter twee mannen betrapte en er zo een netwerk van sodomieten aan het licht kwam. Ze werden berecht en ter dood veroordeeld, net als veel anderen. Zo werden Domtoren, -kerk en middenschip het toneel van wat zou uitgroeien tot de grootste vervolging van homoseksuelen in Nederland.

Wijk: Utrecht Science Park

Deze maand zijn we in het Utrecht Science Park! Daar spreken we Rosa, een Utrechtse creatieveling die een inclusief fietsenrek heeft ontworpen in de vorm van de Dom. 

Wist je dat op 22 december 1729...

torenwachter Josua Wilts, die vanwege zijn losbandige gedrag de "dolle torenwachter" werd genoemd? Hij wordt veroordeeld voor onder meer vechtpartijen, het aanvallen van een karnemelkverkoper en onzedig gedrag. Gelukkig is onze huidige torenwachter Jitte, ook wel Mr. Domtoren genoemd, van een heel ander kaliber!

Bekende Utrechter

In deze maand spreken we Han Bosman;  grondlegger en bedenker van het kleurrijke infotainmentprogramma ‘Oudroze’, waarin zij middels muziek en gesprekken met gasten, de historie van roze veteraan wil eren en met de jongere generatie over hoe zij de toekomst zien. Op 22 augustus gaat zij in Tivoli in gesprek met drie jongeren over hun coming out én spreken we haar.