Foto: donkerutrecht.nl

Trajectum Lumen

Deze bijzondere wandelroute voert je na zonsondergang langs de mooist verlichte plekjes van de stad. Het project bundelt 15 lichtkunstwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars en studenten van de HKU, en is elke dag zichtbaar van zonsondergang tot middernacht. 

De Domtoren vormde sinds 2013 in dit project een hoogtepunt met de sfeervol verlichte lantaarn als stralend middelpunt van de stad. Het ontwerp daarvan is gemaakt door het Londense lichtkunstcollectief Speirs + Major, genaamd: In lumine tuo... Nu de Domtoren in de steigers staat is het lichtkunstwerk niet te zien. Een groot deel van de verlichting is gedemonteerd en verwijderd. Er zijn plannen om de toren ook na de restauratie weer prachtig aan te lichten.  

Je kunt de route 365 avonden per jaar lopen aan de hand van een gratis routekaart (o.a. verkrijgbaar bij het VVV Utrecht Informatie Centrum), of volg het spoor van lichtdruppels in de grond. Liever met gids? Elke zaterdagavond is er een wandeling waarbij een ervaren stadsgids je meeneemt door de sfeervol verlichte stad: Utrecht Night Lights. De kosten bedragen € 10,- per persoon.

Meer informatie en reserveren