Tentoonstelling Domtoren in het Centraal Museum

Al bijna 700 jaar is de Domtoren de trots van de Utrechters en veel Nederlanders. Maar waarom werd die toren eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? In een grote overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht wordt de wonderbaarlijke geschiedenis van de Domtoren verteld, van de middeleeuwen tot nu. 

"Toen Utrecht de wereld was, was de Domtoren al een oriëntatiepunt. Dat is nu nog steeds zo," aldus Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum. De Domtoren werd in de middeleeuwen gebouwd als landmark. Ondanks vele transformaties door branden, blikseminslagen en stormen, waaronder de gigantische storm uit 1674, blijft die status zelfs na zeven eeuwen onveranderd. Er bestaan veel verhalen over de mysterieuze toren, maar kloppen die verhalen eigenlijk wel? Genoeg redenen voor historicus René de Kam en Frans Kipp om de geschiedenis van de Domtoren uitgebreid te onderzoeken. De resultaten zijn verschenen in een dik boek en worden deze zomer tot leven gebracht in de tentoonstelling Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren. Daarin is te ontdekken hoe de geschiedenis écht in elkaar steekt. Jacobs: "Met deze expositie brengen we de wereld van Utrecht dichtbij de mensen. We laten zien hoe de wereld van Utrecht was, en hoe die doorklinkt in het heden."

Kortingsactie: Tijdens de tentoonstelling 'Trots van de Stad: de Utrechtse Domtoren' ontvang je € 2,50 korting op je ticket tegen inlevering van een ticket van de Domtoren of DomUnder. En bij inlevering van je entreetickets van het Centraal Museum krijg je 20% korting op de entree van de Domtoren.

Te zien en te beleven

De bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties in deze tentoonstelling laten zien wat de toren in der loop der eeuwen heeft meegemaakt. In een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte 'Time Lapse' ontdek je bijvoorbeeld binnen enkele minuten hoelang er over de toren is gebouwd en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe het mogelijk is dat de Domtoren als een van de weinige grote gebouwen in Utrecht het immense noodweer van 1 augustus 1674 doorstond. De tentoonstellingswerkplaats is ontwikkeld i.s.m. SETUP. Hier kun je met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe 'Dom' je eigenlijk bent. Er komt een speciale route voor families en je kunt stemmen op je favoriete muzieknummer. De meest gekozen nummers worden tijdens het slotweekend op het carillon van de Domtoren gespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. 

Naast enkele (inter)nationale bruiklenen zijn er veel objecten uit de eigen collectie van het Centraal Museum, Het Utrechts Archief en de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht te zien. Speciale vermelding verdienen de 3D-animaties die Daan Claessen voor het boek en de tentoonstelling maakte, en het schilderij Gezicht op de stad Utrecht van Herman Saftleven uit omstreeks 1664, een bruikleen uit Dresden dat niet eerder in Utrecht te zien was. 

Van de middeleeuwen tot nu

Utrecht was in de middeleeuwen eeuwenlang het religieuze centrum en de belangrijkste handelsstad van de noordelijke Nederlanden. Veel van dat rijke middeleeuwse verleden is nog terug te zien in de huidige stad. De Domtoren vormt daarin nog steeds het absolute hoogtepunt. Al tijdens de bouw in de veertiende eeuw keken de Utrechters naar boven, naar de toren die maar hoger en hoger werd. En dat doen ze nog steeds, samen met de vele toeristen die zich verbazen over deze hoogste kerktoren van Nederland. In de tentoonstelling zal blijken dat er geen moeite is gespaard om deze 'trots van de stad' in al die eeuwen overeind te houden. 

Praktische informatie

De tentoonstelling vindt plaats van 25 juni t/m 2 oktober 2016 in ‘De Stallen’, de 1000 m² grote expositieruimte van het Centraal Museum. Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren is een samenwerking tussen het Centraal Museum en Erfgoed van de gemeente Utrecht. Het inhoudelijke tentoonstellingsconcept is bedacht door museumconservator stadsgeschiedenis Renger de Bruin en René de Kam, coördinator publieksbereik Erfgoed en auteur van het boek 'De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad.' (2014)

De vormgeving van de tentoonstelling wordt verzorgd door DeVrijerVanDongen, die eerder de tentoonstellingsontwerpen maakten voor o.a. Kruisvaarders & Weldoeners en In Vredesnaam. Het ontwerp voor In Vredesnaam werd in 2014 bekroond met een European Design Award en won 12 februari jl. een Special Mention Award voor Excellent Communications Design bij de German Design Awards.

Kijk voor meer informatie op Centraal Museum.