Domtoren ontvangt 80.000ste bezoeker!

Op maandag 19 december werd Arjan Capelle als tachtigduizendste bezoeker feestelijk onthaald in de Utrechtse Domtoren. Na de beklimming van de hoogste middeleeuwse toren van Nederland werd hij beneden verrast door wethouder Vastgoed Paulus Jansen en Ronald Besemer, directeur Toerisme Utrecht, die klaar stonden met bloemen, taart en een Domtoren pakket.

 

Meneer Capelle bezocht samen met zijn drie kinderen de Domtoren en was zeer verrast toen hij werd opgewacht in de Egmondkapel door wethouder Paulus Jansen met een grote bos bloemen. “Wij wonen zelf in Frankrijk en zijn nu hier op vakantie. Het uitzicht vanaf de top was al een verrassing, deze bloemen, taart  en cadeaus al helemaal”. Wethouder Paulus Jansen “Ik ben supertrots op onze Dom en het feit dat zij ieder jaar meer bezoekers trekt. Bedenk dat de 80.000 bezoekers dit jaar in de voetstappen stonden van de vele miljoenen die sinds de 16e eeuw de toren beklimmen”.

 

STIJGING IN POPULARITEIT

Nooit eerder beklommen zoveel mensen de Domtoren als in 2016. In de afgelopen 5 jaar zijn de bezoekersaantallen met 40% gestegen, van 57.000 bezoekers in 2011 naar ruim 80.000 in 2016. De redenen voor de flinke groei zijn divers. Dit jaar was er een grote overzichtstentoonstelling over de bouwgeschiedenis van de Domtoren in het Centraal Museum. Ook de toenemende aantrekkingskracht van de stad Utrecht als toeristische bestemming heeft een positief effect. Bij veel buitenlandse toeristen staat het beklimmen van de 465 traptreden op de ‘bucketlist’. De Domtoren is daarnaast ook nog steeds het icoon van de stad Utrecht en een geliefd uitje voor menig inwoner van stad en provincie.

 

RESTAURATIE

Tijdens de restauratie zal de Domtoren open blijven voor publiek de komende jaren. Dit biedt interessante mogelijkheden voor bezoekers om meer te weten te komen over de bouw van een (middeleeuwse) toren en het onderhoud van een bijzonder monument. Via een lift zal de Domtoren en haar uitzicht tijdens de restauratie ook bereikbaar worden voor mensen met een beperking