Luidklokken - De Stem van de Domtoren

Halverwege de Domtoren op 49 meter hoogte, hangen veertien  luidklokken. 6 klokken zijn in 1505 gegoten door Geert van Wou en laten nog steeds van zich horen op zondagen, religieuze feestdagen en tijdens speciale gelegenheden. Ze vormen de stem van de Domtoren, en herinnerden Utrechters aan de aanwezigheid van de kerk en het belang van het geloof. Nog steeds is het luiden van de klokken bijzonder indrukwekkend om mee te mogen maken! De zwaarste klok is genaamd Salvator en weegt ca. 8.000 kilo.

Hoewel dergelijke klokken tegenwoordig meestal mechanisch worden geluid, gebeurt dat in de Domtoren nog steeds met de hand op de zogenaamde Luidzolder. Een flinke klus, want voor het luiden moet maar liefst 32.000 kg brons in een zwaaiende beweging worden gebracht met touwen. Een taak die we sinds 1979 met een gerust hart kunnen overlaten aan het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG).
Utrechts Klokkenluiders Gilde
Het gilde zet zich sinds 1979 in voor het behoud en gebruik van dit verborgen historische erfgoed. De vereniging van ruim 800 leden, waaronder 80 luiders, luidt klokken op 8 verschillende locaties in Utrecht en voert jaarlijks meer dan duizend luidingen uit. 

Website UKG & Luidschema