Bezoekers Domtoren komen hoger dan ooit - Nieuw bezoekersplatform geopend

Voor het eerst in de geschiedenis van de Utrechtse Domtoren is het mogelijk tot 100 meter hoogte te klimmen. 15 oktober opent het tijdelijke kraaiennest dat een uitzicht biedt dat spectaculairder is dan ooit. Bezoekers staan dan bovenop de steiger die de hoogste kerktoren van Nederland de komende jaren aan het zicht onttrekt.

Al eeuwenlang is normaalgesproken de trans op 95 meter hoogte het hoogst te bereiken punt voor bezoekers. De trans en de spits worden de komende jaren evenals de rest van de toren gerestaureerd. Dit betekent dat deze omloop niet te bezoeken is voor publiek. Daarom heeft het restauratieteam van de Gemeente Utrecht besloten om boven de bestaande trans een speciaal platform te bouwen. 

Rondleidingen
Het van steigermateriaal gebouwde kraaiennest is alleen te bezoeken met een van de rondleidingen die ook tijdens de restauratieperiode meerdere keren per dag plaatsvinden. Tijdens de tours worden onder begeleiding van een gids de 495 traptreden bedwongen en worden onder andere de prachtige Michaëlskapel en de imposante klokkenzolder bezocht. Hier hangen 14 luidklokken waarvan er 6 stammen uit 1505. Tegelijkertijd is het op sommige momenten mogelijk de mannen en vrouwen aan het werk te zien die de toren voor de komende 50 jaar in orde maken.

Tickets
De Domtoren blijft tijdens de restauratie open voor bezoekers. Tickets voor de rondleiding zijn verkrijgbaar via www.domtoren.nl en in het VVV toeristisch informatiecentrum, Domplein 9, Utrecht. Het kraaiennest is vanaf 15 oktober open voor publiek en alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken.