Nacht van het Bier

Een magische Utrechtse biertour

Welkom bij de Nacht van het Bier! Hieronder vind je meer informatie over de deelnemende Utrechtse brouwerijn en hun bieren, de Utrechtse acts en bijzondere locaties.

Locaties Domplein

Ontdek op het Domplein 2000 jaar Utrechtse geschiedenis. Van een Romeins fort naar een levendig plein vol erfgoed, ontmoetingen én de Nacht van het Bier. Op deze bijzondere avond krijg je toegang tot deze historische locaties waar de oorsprong van de stad ligt. Wil je meer weten over de locaties? Kom dan terug voor een rondleiding op een van de locaties of ontdek ze alle vier tijdens de Domplein Highlights Tour. En met de code “Ontdek25” krijg je 25% korting op een tijdreis door het verborgen paleis: Paleis Lofen!

Meer over het Domplein

 

Brouwerij Maximus | Space Cowboy Imperial Stout (winter spice edition)

Maximus is een onafhankelijke brouwerij opgericht in 2011 en stevig geworteld in Utrecht aan ‘de andere kant van het kanaal’ (Leidsche Rijn / De Meern). We staan voor puur, doordrinkbaar en kwalitatief hoogstaand bier. We maken klassieke stijlen met een twist en verrassende nieuwe smaken. Onze bieren zijn stuk voor stuk unieke karakters, met een eigen verhaal. We geloven in de verbindende kracht van ‘samen’, door uniekheid te vieren! Naast onze vaste bieren, waaronder de veelvuldig bekroonde blonde Pandora, maken we specials en seizoenbieren.  ‘Samen’ is ons sleutelwoord. Samen maken we onze bieren, maar ook samen met lokale ondernemers. Daarnaast zijn we een erkend leerwerkbedrijf. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen zich bij ons onder begeleiding ontplooien en na enige tijd doorstromen naar een vaste baan of een opleiding.

Space Cowboy Imperial Stout – Winter Spice Edition

Onze nieuwste Space Cowboy Imperial Stout is klaar voor lancering. Bezoekers van ‘De Nacht van het Bier’ krijgen de absolute primeur, want dit bier is pas beschikbaar vanaf 14 december! En speciaal voor dit evenement hebben we hem nog iets ‘aangedikt’. Dat resulteert in de De Space Cowboy ’23 – Winter Spice Edition. Een hart- en vingertoppenverwarmende versie van die nieuwe Space Cowboy Imperial Stout. Want naast vanille, kaneel en fenegriek (wat de reguliere versie ook heeft) is hij extra op smaak gebracht met gember, kruidnagel en sinaasappel. Genieten!

Meer info

Oproer Brouweerij | Oproer Imperial Oatmeal Coffee Stout (10,5%)

Oproer is een creatieve, maatschappelijk betrokken brouwerij uit Utrecht. In de Oproer brouwerij brouwen zij uitgebalanceerde, smaakvolle bieren. Ze houden van hoppige bieren en experimenteren ook graag met zure bieren d.m.v. vatrijping, wilde gist en fruit.

Maar liefst vier van hun bieren zijn glutenvrij en ze zijn trots dat verschillende bieren (inter)nationale prijzen hebben gewonnen.

In het Oproer Biercafé kun je al hun bieren proeven op 1 van de 20 taps, maar ook genieten van een Latte Macchiato met een huisgemaakt taartje of proef één van de klassieke pubfood gerechten. Allemaal plantaardig (vegan), om hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. De ruimte is behoorlijk groot (800m2) en daarom organiseert Oproer geregeld evenementen, zoals een pubquiz, spellenavond en is er live-muziek. Ook aan de kinderen is gedacht met een grote kinderhoek. Een fijne, unieke, niet alledaagse ontmoetingsplaats voor bierliefhebbers (met of zonder kinderen).

Het Bier: Oproer Imperial Oatmeal Coffee Stout (10,5%)
Robuuste imperial oatmeal stout infused met coldpress espresso van koffiebranderij The Village Coffee uit Utrecht.

Meer informatie

Brewpub De Kromme Haring | Fishing Bear

The only thing we fear is shitty beer!

In 2016 is met deze gedachte Brewpub De Kromme Haring in Utrecht geopend. Oprichters Gijs en Stephen brouwen met een klein, toegewijd team een breed assortiment verrassende en eigenzinnige bieren. Of het nu doordrinkers zijn waar je steeds voor terugkeert of experimentele brouwsels met verschillende gist culturen. Van Duitse lagers tot aan NEDIPAS en van een barrel-aged sour tot een smoked porter – de Haring is er voor iedereen met smaak. In onze pub brengen we onze brouwkunsten samen met heerlijke pizza’s, verschillende evenementen en heel veel gezelligheid.

Over het bier: Fishing Bear

Fishing Bear is een stevige Imperial chocolate stout met heerlijke Dominicaanse Öko Caribe cacao nibs. Een delicate balans tussen roast en zachte, luxueuze chocolade tonen maken dit bier perfect voor de koude wintermaanden.

Meer informatie

Brouwerij Eleven | Met Jan naar de Maan (Hennessy cognac BA)

Passie, ambitie en overtuiging; de basisingrediënten van een avontuur. Brouwerij Eleven is een initiatief van twee gepassioneerde fijnproevers, Loes en Kevin. Wij zijn een gezamenlijk avontuur gestart, waarbij krachten worden gebundeld en dromen worden verwezenlijkt. Het getal 11 duidt hier op twee losse enen: twee eenheden die samen zoveel meer zijn dan alleen. Samen een uitdaging aangaan. Samen avonturen beleven terwijl nieuwe verhalen zich ontwikkelen. Elk verhaal is anders, elk biertje is anders. Tevens duiden de twee enen op twee ingrediënten van bier; mout en hop. Daarmee creëer je eindeloze variaties die samen mooie bieren vormen. Bij brouwerij Eleven wordt niet alleen gewerkt aan het perfecte biertje, maar we denken ook vooruit. Wat wordt het volgende hoofdstuk? Hoe ziet de toekomst van Eleven eruit? Sinds 2018 hebben we onze eigen brouwerij in Kanaleneiland. Join our story!

Met Jan naar de Maan (Hennessy cognac BA)

Het was al een tijdje een droom van ons om de Met Jan naar de Maan uit de core-range op barrels te laten rijpen. We hebben hiervoor prachtige cognac barrels van Hennessy ingekocht. Deze barrels geven het bier prachtige zoete tonen van vanille, karamel en cognac. Dit combineert geweldig met het stevige karakter van Met Jan naar de Maan en de tonen van koffie, chocolade en drop (11%).

Meer informatie

vandeStreek bier | Qudruapaw

De broers Sander en Ronald van de Streek startten in 2010 met hobbybrouwen in een flat in Kanaleneiland. Dat deze hobby volledig uit de hand is gelopen, kunnen we inmiddels wel zeggen. Bij Vandestreek kun je ze midden in de nacht wakker maken om bier te brouwen – zo veel lol hebben ze er in. Begonnen als twee broers die maandelijks bij elkaar kwamen om te brouwen en nu groeiende tot een serieus team van biergekken waarbij nieuwe smaken en technieken ons energie geven – net als het perfectioneren van onze vaste bieren. Ze brouwen moderne bieren en pakken alles aan met een ‘DIY’ mentaliteit, hierbij zetten ze de bierkwaliteit voorop. Ze willen zoveel mogelijk mensen hiervan laten genieten, want het bier is gebrouwen om te drinken. “Onze brouwerij is een speeltuin en we zijn nog lang niet uitgespeeld!”

Ieder weekend is het proeflokaal aan de brouwerij in Overvecht geopend voor rondleidingen, borrels en burgers.

Het bier

De Qudruapaw is een prachtige eikengerijpte quadrupel die je smaakpapillen zal verbluffen met zijn complexe en verfijnde karakter. Bij het inschenken valt direct de diepbruine kleur op, met een rijke, karamelachtige gloed die doet denken aan herfstbladeren in de late middagzon. Een weelderige, romige schuimkraag siert het oppervlak en vormt een uitnodigende uitstraling. Bij de eerste slok wordt je begroet met een betoverend samenspel van smaken. De moutige basis toont zich in volle glorie, met tonen van donker gebrande karamel, toffee, en een vleugje chocolade. Een subtiele, warme zoetheid van gedroogd fruit zoals rozijnen en vijgen speelt met je smaakzintuigen, waardoor een heerlijke zoete symfonie ontstaat. De Quadrupaw biedt een perfecte balans tussen zoetheid, moutigheid en eikenhoutkarakter, waardoor het een bier is om rustig van te genieten en alle nuances te ontdekken. De alcoholwarmte is subtiel aanwezig, maar goed geïntegreerd, waardoor dit bier een geruststellende en gezellige metgezel is op koele avonden.