Malgosia Fiebig: stadsbeiaardier van Utrecht

Onzichtbaar maar ook onvermijdbaar

Op 80 meter hoogte speelt stadsbeiaardier Malgosia wekelijks de sterren van de hemel en vallen de klanken van de klokken van de Domtoren als een warme deken over de stad. Mensen blijven even stilstaan op het Domplein en luisteren naar haar, de 21ste stadsbeiaardier van de Domtoren. Deze week zul je haar niet alleen op de vrijdag en zaterdag horen, maar speelt ze donderdag samen met HKU-studenten en zondag vanaf een reizende beiaard op een boot in de Utrechtse singel.

‘Niemand ziet je, maar als ik daar boven een bekend popliedje speel, doe ik net alsof ik in een concertzaal een optreden geef voor duizenden mensen. En dat idee maakt me dan altijd weer aan het lachen.’ Malgosia en haar publiek zien elkaar dus niet, maar dat weerhoudt haar er niet van om keer op keer met volle overgave te spelen voor haar “toevallige luisteraars” 80 meter onder haar.

In 2004 verhuisde Malgosia naar Nederland voor haar twee grote liefdes. Waarvan een niet moeilijk te raden is: de beiaard. ‘Mijn voorganger was een van de beste beiaardiers ter wereld. En in Utrecht vind je een echte beiaard- en klokkencultuur, dus er was geen twijfel over dat ik naar Nederland zou komen.’ Na het afronden van de master aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, solliciteert ze in 2011 op de vacature van stadsbeiaardier van Utrecht. Na een stevige sollicitatie, inclusief twee examens, wordt ze 1 september uitgeroepen tot de nieuwe stadbeiaardier van Utrecht.

‘Dat is wat je wilt bereiken, dat je iemand beneden kunt raken met jouw muziek. Toevallige luisteraars’

In de afgelopen tien jaar heeft Malgosia grote indruk gemaakt op haar publiek en mede-beiaardiers. Haar voorgangers speelden vooral een klassiek repertoire, maar Malgosia maakt furore met een moderne twist op het carillon. ‘Ik let goed op welk publiek naar mij komt luisteren en op basis daarvan heb ik een nieuw repertoire gemaakt. Want voor hen moet ik ook iets betekenen. Ik heb klassiek gestudeerd, maar hou zelf ook erg van popliedjes. Daarom dat ik naast klassiek ook veel popmuziek speel.’ Van ABBA tot Ed Sheeran en van Radiohead tot Queen, Malgosia heeft meerdere keren de (internationale) media gehaald met haar vertolkingen van deze iconen op het carillon. ‘Normaal koop je een ticket voor een concert, maar mijn luisteraas lopen toevallig langs of komen speciaal luisteren op het Domplein of in de Pandhof. Wat is wat ik wil bereiken, dat ik iemand beneden kan raken met mijn muziek. De toevallige luisteraars.’

Dat Malgosia graag met haar publiek in aanraking komt en graag samenwerkt met anderen, wordt deze week wel duidelijk. Zo speelt ze ook dit jaar weer tijdens Gaudeamus een uur vanaf de Dom, maar dan in samenwerking met vijf studenten van de compositieafdeling van de opleiding Muziek & Technologie aan de HKU en het Conservatorium van Amsterdam. En wil je haar van dichtbij zien spelen? Zorg dan dat je tijdens het evenement Rondje Singel aanstaande zondag je oog op het water houdt, want daar zal Malgosia de gehele dag op een reizende beiaard (!) op een boot spelen. Zet ook alvast 24 augustus 2023 in je agenda, want dan komt het Wereld Beiaard Congres naar Utrecht waarbij beiaardiers van over de hele wereld naar onze stad komen. ‘Ik ben heel trots op Utrecht en onze beiaard-en klokkencultuur. Dus dat mag de hele wereld zien.’