Weet jij waarom de Domtoren en de Domkerk van elkaar gescheiden zijn? Deze zomer staan we op het Domplein stil bij de grote storm van 1674 die precies 350 jaar geleden het middenschip van de Domkerk heeft doen instorten. Kom jij op 1 augustus naar het Domplein om meer te leren, te zien en te beleven van dit ‘Schrickelick tempeest’ tijdens ons gratis programma? Of doe mee met een van de andere activiteiten deze zomer.

Naar het programma

Programma

Op donderdag 1 augustus is er heel veel te beleven op het Domplein voor jong en oud. Bijna alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.
Ontdek het hele programma, Van lezingen en een workshops tot concerten en rondleidingen! Of bekijk hier het blokkenschema.

Naar de activiteiten

 

Zomerstorm van 1674

Na een mooie zomerdag op 1 augustus 1674 raast er een verwoestende storm over Utrecht. Nu, 350 jaar later, staan we stil bij de storm die het middenschip van de Domkerk omverblies. Laat je omverblazen door lezingen van het KNMI, concerten, workshops en rondleidingen. Hieronder vind je het volledige programma en meer informatie over de beruchte storm.

Lees verder

Domtoren Storm

Meer storm beleven?
Kijk hieronder voor alle andere activiteiten op en rondom het Domplein deze zomer.

Tijdelijke tentoonstelling in Het Utrechts Archief: ‘Storm!’

De ramp van 1 augustus 1674 in acht verhalen uit het archief.

Open: di – zo van 10:00 – 17:00

Meer informatie

Zomeravondrondleiding Domkerk

Dit jaar staat de zomerrondleiding in de Domkerk voor families in het teken van de storm, die deze week precies 350 jaar geleden over Utrecht raasde.

Tijd: van 19.30-21.00 uur

Kosten: € 5,00 per persoon; aanmelden uiterlijk 2 dagen vooraf via rondleidingen@domkerk.nl

 

Meer informatie

Expositie van David Bade in de Domkerk

Beeldend kunstenaar David Bade, winnaar van de prestigieuze ‘Prix de Rome’, krijgt in de Domkerk ruimte om eigentijdse stormen uit Utrecht in beeld te brengen. Omdat het werk van David Bade turbulent van aard en interactief is leent het zich zeer goed voor impressie van “Stormen”.

Meer informatie

Night of Light Special: Stilte na de storm

Wie na alle stormachtige activiteiten op het Domplein een plek zoekt om op adem te komen kan terecht bij de Night of Light. Vanaf 20.15 kun je de kaarsverlichte kathedraal bezoeken, zelf een kaarsje aansteken, en een moment van rust en vrede ervaren. Kom luisteren naar de muziek, drink een kop koffie in het Domcafé, of ga gewoon even zitten – in de stilte na de storm.

Meer informatie

ECHT NEP! Zaklamprondleidingen in de Domkerk

Neem je zaklamp mee en beleef de Domkerk op een avond in de herfstvakantie. Met deze speelse rondleiding sluiten we aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Echt nep!

Tijd: van 19.30-21.00 uur

Kosten: € 5,00 per persoon

Opgeven: rondleidingen@domkerk.nl, tot uiterlijk 2 dagen van tevoren

Meer informatie

Workshop van het Universiteitsmuseum

De workshop ‘Luchtige vragen’ is de hele zomer te beleven in het Universiteitsmuseum.

Meer informatie

Concert ‘Storm op het Domplein’ van het Domstad Jeugd Orkest

Kom op 13 september naar het Domplein voor het openingsconcert voor Open Monumentendag. Het voltallige Domstad Jeugd Orkest zal daar het stuk ‘Storm op het Domplein’ ten gehore brengen.

Expositie over de storm in de bibliotheek Neude

Tijdens de zomervakantie kun je de mini-expositie over de storm bezoeken op de afdeling 8-12 jaar in de bibliotheek op de Neude.

Meer informatie

Onderzoek KNMI

De warme dag woensdag 1 augustus 1674 eindigde in knetterend onweer, zoals vaker in Nederland. Alleen deze dag ontwikkelen de onweerscomplexen zich uitzonderlijk sterk. Zo sterk dat er met het passeren van het front zeer zware windstoten optreden en dat er daarnaast een of meerdere tornado’s tot ontwikkeling komen. Met verwoestende gevolgen voor Utrecht.

Lees verder

Bekijk hier de reconstructie van het weer op 1 augustus 1674 (KNMI, 2016).

play button Speel video af