Activiteitenprogramma 1 augustus

Ben je er ook bij op donderdag 1 augustus? Die dag staan we op het Domplein stil bij de grote storm die in 1674 het middenschip van de Domkerk deed instorten. Scroll snel naar beneden voor het hele programma of open het programmaboekje hier.
Alle activiteiten, behalve de bierproeverij, zijn gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud!

Luchtige vragen met het Universiteitsmuseum

Lucht kan je haar in de war brengen, je paraplu om laten slaan en zelfs gebouwen omblazen zoals bij de Dom gebeurde. Maar… hoe onderzoek je lucht? Ontdek en onderzoek het zelf. Ga aan de slag en ontdek hoe je een experimentopzet, probeer uit hoe een vacuum werkt of probeer zelf iets omver te blazen met een airzooka!
Locatie: Domkerk

Valwinden en Weerstations – KNMI

Het is 1 augustus 1674 en het is warm en vochtig. Er hangt onweer in de lucht. Maar dat op zo’n ramp zou uitlopen had niemand gedacht. De Domtoren heeft de storm overleefd! Hoe kan het dat veel Utrechtse kerken de torens kwijt zijn, maar dat bij de Domkerk juist het middenschip is ingestort? Het KNMI legt het je uit.
Locatie: Domkerk

Over Thea Beckman

Met Stad in de storm schreef jeugdboekenschrijfster Thea Beckman een wervelende roman over de rampjaren 1672-1674 in Utrecht, en de storm die over de stad trok. Beckman-biografe Vivian de Gier neemt je mee in de achtergrond van Thea Beckman en deze bekende roman.
Afbeelding: Marijke Schurink
Locatie: Domtoren

2000 jaar Domplein in 4 bieren

De kelders van Café Walden, temidden van het historische Paleis Lofen, vormen hét decor voor een bijzondere bierproeverij. Kom luisteren naar het verhaal van 2000 jaar Domplein aan de hand van écht Utrechtse bieren van Brouwerij74.
Let op! Voor deze activiteit heb je tickets nodig

Kruiwagentour: In de sporen van de storm

Ga mee met de kruiwagentour en ontdek wat de gekleurde stenen in het Domplein nu eigenlijk betekenen. Gebruik oude en nieuwe kaarten om samen met de gids de geschiedenis van het plein weer in elkaar te puzzelen.

Storm! Wisselexpositie Domplein

Om de storm te herdenken heeft Het Utrechts Archief de tentoonstelling Storm! samengesteld. Van augustus tot en met september zijn de verhalen zowel in het archief als op het Domplein te zien. Op 1 augustus vertelt Het Utrechts Archief over hun vondsten.

In het oog van de Storm

Stap in de container op het Domplein en ervaar de storm vanuit het perspectief van de Domkerk.

Teken de storm met de Inktpot

‘De Inktpot’ is een collectief van Utrechtse tekenaars die werken met verschillende onderwerpen. Op 1 augustus verzorgen zij een creatieve, leerzame en verrassende workshop, waarbij je zelf aan de slag kunt met een écht Utrechtse tekening.
Locatie: Domtoren

’t Schrickelick Tempeest

Spreker Biem Lap neemt je in de Domkerk mee in het verhaal achter ’t Schrickelick Tempeest. Wat voor storm was het? Welke schade werd er aangericht in Utrecht? Wat weten we van het instorten van het middenschip van de Domkerk. Krijg antwoord op deze en vele andere vragen op 1 augustus.
Locatie: Domkerk
Tijden: 13.30 en 15.30

Speurtocht Domplein

Duik met het hele gezin in het verleden van Utrecht met een speurtocht van de Domtoren naar het Utrechts Archief!

Stad in de Storm

Met Stad in de storm beschreef Thea Beckman de rampjaren in Utrecht en de storm die de Domkerk deed instorten. Onze gidsen nemen je mee langs verschillende plekken in de stad en de passages die Beckman hierover schreef.

Stormschade in de stad

De storm van 1674 richtte veel schade aan in Utrecht. De gevolgen zijn nog steeds goed in het straatbeeld zichtbaar. Loop mee met een gids van Gilde Utrecht en ontdek de verborgen sporen van de storm in de stad. Duur: 45 minuten.
Startlocatie: beeld Jan van Nassau

De Grote Zomerstorm

Vier orgels herdenken de verwoestende zomerstorm van 1674. Op 1 augustus presenteert TouchLab, de onderzoeks- en ontwikkelpijler van Insomnio, een herdenkingsconcert. Vier grote kerkorgels uit Engeland, Duitsland en Utrecht spelen gezamenlijk en gelijktijdig een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd werk. In de Domkerk onderga je alle facetten van de storm: van stilte voor de storm tot het instorten van het middenschip.

Meer informatie

Erfgoed ambachten

Ontdek meer over het erfgoed van ambachten bij deze lezing van Stichting Herbouw Domkerk.

Meer informatie

Meer ontdekken van het Domplein?

Op 1 augustus kun je alle locaties ook met een rondleiding bezoeken

Domtoren

Hét icoon van Utrecht
Meer info
Lees meer over Domtoren

Paleis Lofen

Ontdek het verborgen paleis
Meer info
Lees meer over Paleis Lofen

DOMunder

Ondergrondse ontdekkingstocht
Meer info
Lees meer over DOMunder