Projecten
Projecten

Naast de reguliere rondleidingen organiseert Domtoren ook speciale educatieve projecten voor jong en oud.

Vrijdag Museumdag

Vrijdag Museumdag is een uniek project in Utrecht wat begin dit jaar gestart is. Tweewekelijks trakteren de Utrechtse musea bewoners van verpleeghuizen en zorgcentra in Utrecht op een speciale ochtend in het museum.

Initiatiefnemer en financierder van dit project is de Van Baaren Stichting. In de verpleeghuizen en zorgcentra is het animo voor het museumbezoek groot. De groepen zijn klein zodat er veel individuele aandacht mogelijk is. Het geheugen en de beleving worden geprikkeld in de musea waar cultureel erfgoed en beeldende kunst centraal staan. Bijzonder is dat dit project voor hen gratis is waardoor ook minder vermogende bewoners van de verpleeg- en zorginstellingen mee kunnen met een uitje.

Museum voor 1 dag

Musea Utrecht brengt in samenwerking met zorginstelling AxionContinu een mobiel museum met de naam ‘Museum voor één dag’ naar verzorgingstehuizen in Utrecht en omgeving. Het doel van dit project is om ouderen die niet meer in staat zijn om een museum te bezoeken een leuk en interessant alternatief te bieden. Museum voor één Dag is een anderhalf uur durende interactieve voorstelling, waarin de verhalen rond de museumobjecten tot leven komen. Het blijft niet bij kijken, deelnemers worden ook uitgenodigd om te luisteren, voelen, proeven en ruiken.

Uitbreiding van een unieke samenwerking
‘Museum voor één dag’ is tot stand gekomen als aanvulling op ‘Vrijdag Museumdag’. Dit is volgens Ward Rennen, directeur van Stichting Utrechts Museumkwartier, op zich al een uniek project in Nederland. Eens per twee weken bezoeken ouderen met speciaal vervoer en onder begeleiding in kleine groepen de Utrechtse musea. Het project is vanaf de start in 2008 gefinancierd door de Van Baaren Stichting en wordt gezamenlijk uitgevoerd door Musea Utrecht en AxionContinu. Ondanks deelname van honderden ouderen aan ‘Vrijdag Museumdag’, bleek een omvangrijke groep bewoners vanwege mentale en fysieke beperkingen niet in staat om naar de musea toe te komen. “Zo ontstond het idee om de musea naar de verzorgingstehuizen te brengen.”, aldus Rennen. De Van Baaren Stichting toonde zich bereid om ‘Museum voor één dag’ mogelijk te maken. Volgens Rennen is juist de betrokkenheid van de Van Baaren Stichting bij het welzijn van ouderen hier doorslaggevend in. “Museum voor één dag bereikt geen enorme aantallen ouderen. Daar staat tegenover dat dit project vanwege de samenstelling van kleine groepen bij uitstek geschikt is om ouderen met een fysieke of mentale beperking een fantastische ervaring te bieden. We boffen enorm met een financier als de Van Baaren Stichting die de kwaliteit van de ervaring boven de kwantiteit ervan plaatst”.

Het onderstaande filmpje geeft een goed beeld van beide projecten: