Trajectum Lumen
Lichtkunstwerk Trajectum Lumen

Op 11 april 2013 heeft Koningin Beatrix in aanwezigheid van Prins Willem Alexander en Prinses Máxima het officiële startsein van de viering van de Vrede van Utrecht gegeven door de Domtoren ‘aan te steken`. Zij onthulde daarmee een bijzonder lichtkunstwerk van het Londense lichtkunstcollectief Speirs + Major, genaamd In lumine tuo...

11 April 1713 werd de Vrede van Utrecht getekend. De ganzenveer bleek machtiger dan het zwaard. Niet het slagveld, maar de onderhandelingstafel maakte een einde aan een reeks oorlogen. Ruim een jaar onderhandelden in Utrecht diplomaten uit heel Europa. En Utrecht wilde graag een blijvende indruk maken op de buitenlandse gasten. De stad bruiste van kunst en cultuur. Met als hoogtepunt, hoe kan het anders, de Domtoren. Die werd voor de gelegenheid prachtig verlicht met kaarsen en fakkels. Speirs + Major lieten zich inspireren door de 300e verjaardag van de Vrede van Utrecht. Op het Domplein komen herinnering en energie samen. Ze belichten de schaduwzijde van vrede. De offers die het soms kost. Maar ook de eindeloos krachtige uitwisseling van energie tussen mens en stad. Je zult zien: de vonken vliegen ervan af. En net als toen wordt de Domtoren opnieuw een baken van licht. De lantaarn als stralend middelpunt van de stad. Aan de voet laden feestvierders zich weer op. In het licht van de Vrede. 

Trajectum Lumen is een lichtprojectieproject in de Utrechtse Binnenstad. De route bevat 25 lichtkunstwerken van binnen- en buitenlandse kunstenaars en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, die dagelijks zichtbaar zijn van zonsondergang tot middernacht. Het publiek kan de lichtkunstwerken tijdens een anderhalf durende route bekijken, die begint op het Vredenburg en eindigt op de Mariaplaats.

Meer informatie is te vinden op www.trajectumlumen.com