Klokken
Klokken

De eeuwenoude klokken van de Domtoren vormen de stem van de toren.

Luidklokken
Het gelui van de klokken in de Domtoren herinnert de Utrechters constant aan de aanwezigheid van de kerk en aan het belang van het geloof. Halverwege de toren hangen veertien luiklokken. Ze zijn in 1505 gegoten door Geert van Wou en worden nog steeds gebruikt op zondagen en gewijde dagen. Tegenwoordig worden de meeste klokken elektrisch geluid, maar het Dom-gelui wordt nog steeds met de hand geluid. Dat wil zeggen, dat voor het luiden op een hoogtijdag ongeveer 32.000 kg brons in zwaaiende beweging moet worden gebracht. Sinds 1979 wordt dit verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Het carillon
Sinds 1664 is er een Hemony-beiaard in de toren aanwezig, bestaande uit 50 klokken. Er is een mechanisch speelwerk waardoor er elk kwartier een melodie te horen is. Deze melodie wordt circa vier keer per jaar verstoken. De vijftig klokken worden ook nu nog elke zaterdag met de hand bespeeld door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Het carillon wordt bespeeld van 11:00 tot 12:00 uur. Ook speelt zij in de maanden april tot en met november wekelijks op vrijdag van: 12.30-13.30 uur.

Klik hier voor meer informatie over de huidige melodieën op de speeltrommel, de meest actuele speeltijden van de stadsbeiaardier en bijzondere bespelingen en beiaardconcerten.

Meer informatie over de klokken of het carillon?
Regelmatig krijgen wij vragen over de klokken en het carillon. Voor meer informatie verwijzen u wij naar de volgende websites:

Website Utrechtse Klokkenspel Vereniging

Website Utrecht Klokkenluiders Gilde