De Domtoren roodwit
De Domtoren roodwit

Van 7 tot en met 9 maart wordt de Domtoren aangelicht in de kleuren die in 1519 - 1525, tijdens de eerste grote restauratie van de toren, werden aangebracht. De toren werd toen roodwit geschilderd. 

Ruim 4600 pond loodwit en tientallen verfkrabbers en kwasten werden aangeschaft om de achtkantige lantaarn van de toren in die jaren te kunnen witten. In de onderste twee vierkanten van de Domtoren waren echter de achterzijdes van de nissen rood geschilderd. De laatmiddeleeuwse Domtoren zag er dan ook heel anders uit dan vandaag de dag. Die kleuren waren natuurlijk niet zomaar gekozen: roodwit verwees naar de kleuren van Sint-Maarten, de patroonheilige van de Domkerk en stad. Aan te nemen is dat het in 1519-1525 slechts om een nieuwe schilderbeurt ging en dat de Domtoren daarvóór dus ook al rood en wit beschilderd was.

De aanlichting van de toren in deze historische kleuren heeft te maken met de presentatie van het boek 'De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad' dat op zaterdag 8 maart aangeboden wordt aan alle nog in leven zijnde burgemeesters van de stad. Dat zijn: Vos-van Gortel, Opstelten, Brouwer-Korf, Wolfsen en Van Zanen. Ook wethouder Lintmeijer (Monumenten) zal dan een eerste exemplaar ontvangen. Het boek is gemaakt door de Afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht in samenwerking met uitgeverij Matrijs en telt 544 pagina's. Speciaal voor het boek zijn er meer dan honderd 3D-reconstructies gemaakt. Waaronder die van de roodwitte toren uit 1525.